© Anna van Kooij
Espen Hjort & Mees Borgman I Landmarks

Stonework

Stonework is een fysiek en muzikaal duet tussen performer Mees Borgman en een steen uit het berggebied Hallingskarvet in Noorwegen. De performance is een zoektocht naar een radicale gelijkwaardigheid tussen mens en steen. Hoe communiceer je met een steen? Wat kunnen wij voor de steen betekenen? En welke herinneringen of fantasieën heeft een steen?

Zwaartekracht, aanraking en vibraties zijn vertrekpunten in dit speelse, poëtische werk. Het menselijke publiek wordt uitgenodigd om vanuit een steen-perspectief op het bestaan te reflecteren. Wat kan de steen ons leren over tijd, over zachtheid en overgave? Hoe zou het zijn om een meer gelijkwaardige relatie met de planeet aan te gaan?

Gebaseerd op de unieke vibraties van die steen componeerde Seán ó Dálaigh (IE) een soundscape die mee onderzoekt hoe het zou zijn om een lichaam van een steen te hebben.

Stonework (2022) is een performance van makersduo Espen Hjort (NO) & Mees Borgman (NL). Onder de naam Landmarks maken zij voorstellingen die verder kijken dan de mens, vanuit hun fascinatie voor ecologische vraagstukken. Na Stonework volgen nog Treework (2024) en Mountainwork (2025).

Concept
Espen Hjort & Mees Borgman
Regie
Espen Hjort & de steen
Choreografie
Mees Borgman & de steen
Muziek
Seán ó Dálaigh & de steen
Dramaturgie
Floor Cremers & de steen
Spel
Mees Borgman & de steen
Scenografie en licht
Grischa Runge & de steen
Techniek
Jorick Bronius & Onur Kaletas
Kostuum
Martina Bauer
Productie
Elisia da Silva Martins Peças
Communicatie
Nikla Katsburg
Wetenschappelijk advies
dr. Oliver Plümper (Universiteit Utrecht)
Met dank aan
Koosje Laan, Marko Ivic, Singel Film, Jaspers Smiths, de Veenfabriek
Stonework is geproduceerd door
Stichting Skorpetind in coproductie met het Gaudeamus Festival (in het kader van het In situ/city programma van het Ulysses Network)
Stonework is mede mogelijk gemaakt door
het Norwegian Arts Council, Fonds Podiumkunsten, Stichting Dioraphte, Gemeente Utrecht, Prins Bernhard Cultuurfonds, Stichting Melanie, FFUK, Performing Arts Hub Norway en het Norwegian Ministry of Foreign Affairs.
  • za 18 nov.
  • 21:00 - 21:50
Afgelopen
  • zo 19 nov.
  • 15:00 - 15:50
Afgelopen

Locatie

STUK Labozaal

Prijs

Basis €14
Reductie €10

Duur

50'