Alice Theobald
Alice Theobald

IL Y AURA (There will be)

IL Y AURA (There will be) (2022) is een film geïnspireerd op het absurdistische toneelstuk La Leçon van Eugène Ionesco uit 1951. In een appartement in Parijs ontmoet een jonge studente een oudere professor voor een ambigue geritualiseerde taalles. Ze wordt uitgenodigd om haar 'oefeningen' voor te lezen en begint nerveus een reeks zinnen in het Frans op te zeggen die allemaal beginnen met il y aura (er zal zijn). De zinnen beschrijven verschillende scenario’s die er 'zullen zijn' in de toekomst en fungeren als een script die ze allebei vasthouden en waar voortdurend naar verwezen wordt. De professor corrigeert haar aanvankelijk op grammatica en uitspraak maar wordt steeds persoonlijker en indringender. De zinnen worden surrealistischer naarmate het gedrag van de professor geanimeerder, grilliger en onheilspellender wordt. De Engelse ondertitels verduidelijken op speelse wijze de fouten en onnauwkeurigheden in wit, geel en rood.

De professor wordt vertolkt door de Franse acteur Thibault de Montalembert (Call my Agent, 2015-heden; All Quiet on the Western Front, 2022; My Sex Life… or How I Got Into an Argument, 1996), de student wordt gespeeld door de kunstenaar zelf. Het werk is voortgekomen uit persoonlijke ervaringen van de kunstenaar die als tweetalige Frans-Britse opgroeide in het Verenigd Koninkrijk. De film vermengt fictie, persoonlijke ervaringen en herinneringen om op die manier pedagogische machtsdynamiek, aangeleerd gedrag en de ontoereikendheid van taal aan te tonen.

IL Y AURA becommentarieert sociale gewoontes, clichés, aangeleerde gedragspatronen en het steeds opnieuw creëren van fictie terwijl het je tegelijkertijd vormt. Gefilmd met een handcamera op Super 16mm verkrijgt de film de esthetiek van een homevideo, kenmerkend ook voor Theobald’s eerdere opgenomen performancewerken. Ze schreef, regisseerde en monteerde de film zelf, en is overigens haar eerste Franstalige film. De muziek is geschreven met muzikant Tom Hirst (American Sound/ Design a Wave).

A film by
Alice Theobald
Starring
Thibault de Montalembert and Alice Theobald
Produced by
Anne-Sophie Dinant
Written by
Alice Theobald
Cinematography (Super 16mm) by
Ville Pippo
Sound recording by
Nassim El Mounabbih
Editing by
Alice Theobald
Music written by
Tom Hirst (American Sound) and Alice Theobald.
Songs “A Rose” and “Golden” by
American Sound
Camera assistance by
Rhaissa Monteiro Pinto
Sound design and mix by
19 Sound
Colour grading by
Black Kite Studios & Richard Fearon
Location courtesy of
Nathalie Najbor
Supported by
SOLARIS (Fonds DLD), South London Gallery, The Foundation Foundation, Cnap, FLUXUS, Gaudel de Stampa, Elodie Latapie.
With thanks to
Penny Klein, John Bloomfield, Francoise Theobald, Brigitte Sandron, Conceicao Goncalves, Rachel Pimm, Violeta Kreimer
  • do 16 nov.
  • 18:00 - 22:00
Afgelopen
  • vr 17 nov.
  • 11:00 - 13:00
Afgelopen
  • za 18 nov.
  • 11:00 - 18:00
Afgelopen
  • zo 19 nov.
  • 11:00 - 18:00
Afgelopen

Locatie

M Forum

Prijs

Duur

18'

Taal

Engels/Frans

Bijkomende info

Doorlopende film

do 16 nov 18:00-22:00
vr 17 nov 11:00-13:00
za 18 nov 11:00-18:00
zo 19 nov 11:00-18:00