© Manon Gallois
Agnès Geoffray

Fléau

Zwepen klappen en knallen, slaan op de grond, splijten de lucht, wervelen en dansen. Vier performers overstijgen de tijd op het betoverende geluid van zweepslagen. Geoffray zet het intrinsieke geweld van dit machtsinstrument om in een dansritme met beats dat aan een trance doet denken.

Fléau is geïnspireerd op de Geisslenchlöpfer, de Zwitserse zweepkrakers uit het kanton Schwyz en de Chlauschlöfpe uit het district Lenzburg, een eeuwenoude traditie die voortborduurt op heidense en archaïsche gebruiken en die in Zwitserland minstens teruggaat tot de 16e eeuw. Dat gebeurde meestal midden in de nacht om demonen en de winter te verdrijven dankzij het oorverdovende geluid van de zwepen of om de goede geesten op te roepen op het ritme van het gekraak.

Afwisselend tussen een enkele persoon en een koor, tussen vrouwelijke en mannelijke performers doen deze gebaren en geluiden een beroep op de collectieve verbeelding, waardoor diverse iconografische registers worden geopend.

Op het kruispunt van fotografie, installatiekunst en performance bevraagt Agnès Geoffray de suggestieve kracht van beelden in een universum van latente en mysterieuze spanningen. De ideeën van controle, van onder invloed zijn, van overheersing en van weerstand van lichamen nemen een centrale plaats in in haar onderzoek.

Concept & choreografie
Agnès Geoffray
Performers
Compagnie Cirque à mille temps: Edward Aleman, Mordjane Mira, Sylvia Rosat, Bobby Scala
Coproducent
Théâtre de Vanves
Met de steun van
La Briqueterie CDCN, du Val-de-Marne, DRAC Ile-de-France, Le MAC VAL, Musée d’art contemporain du Val-de-Marne, FRAC Nouvelle-Aquitaine Méca, Galerie Maubert, Sabine Marais-Veyrat
  • do 16 nov.
  • 22:00 - 22:30
Afgelopen
  • vr 17 nov.
  • 19:30 - 20:00
Afgelopen

Locatie

STUK Soetezaal

Prijs

€6

Duur

30'

Taal

geen